Home OndernemenInternationaal De VOC mentaliteit van de Nederlanders is er nog steeds

De VOC mentaliteit van de Nederlanders is er nog steeds

by Redactie
De VOC mentaliteit van de Nederlanders is er nog steeds

Dat Nederland als relatief klein land een grote rol speelt in de internationale handel is niet van de laatste tijd. Al in de 17e eeuw voeren de schepen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie uit om handel te drijven met verre streken. Mede daardoor had Nederland ook meerdere kolonies in deze periode. Overal waar de Hollanders voet aan wal zetten gingen ze direct op zoek naar grondstoffen en producten die geschikt waren voor de handel. Die handelsgeest heeft de Nederlander nog steeds.

Beste spaarders ter wereld

Nederlanders zijn zuinig, onze zuiderburen in België maken er graag grappen over. Maar die zuinigheid werpt wel zijn vruchten af. Nederlanders zijn trouwe spaarders. Er staan vele miljarden op spaarrekeningen en de gemiddelde Nederlander heeft voldoende geld achter de hand om een financiële tegenvaller te kunnen opvangen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederland een rijk land is geworden. Natuurlijk zijn er ook in Nederland mensen die in armoede leven, maar echte armoede, zoals die toch echt ook in West Europese landen voorkomt, vinden we in Nederland toch niet zo heel veel.

Succesvolle handelsmissies

Steeds als ons koningspaar een staatsbezoek brengt aan een bevriend land, gaat er een uitgebreide handelsmissie mee. Grote en kleinere bedrijven presenteren zich aan de regering en andere bedrijven in het ontvangende land in de hoop mooie orders binnen te halen. En dat lukt ook nog redelijk vaak. Nederlandse producten zoals tulpenbollen, kaas en melk zijn tot ver over onze landsgrenzen beroemd. Maar ook onze technologie, waaronder vooral het watermanagement waarvoor onze Koning zich ook sterk maakt, is erg bekend en er wordt over de hele wereld gebruik gemaakt van de kennis van de Nederlanders.

Het begrip VOC mentaliteit

De term VOC mentaliteit werd geïntroduceerd door toenmalig minister-president Balkenende. Tijdens de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag 2006 gebruikte hij deze uitdrukking om aan te geven dat Nederland een land is van mogelijkheden en kansen en van vooruit denken. De VOC was de allereerste Naamloze Vennootschap ter wereld waarvan aandelen werden uitgegeven. De VOC had vestigingen in meerdere landen, waaronder uiteraard de toenmalige kolonies van Nederland. Nu was de VOC niet in alle opzichten een glorieus bedrijf. Er was sprake van misstanden en de kolonisatie pakte in lang niet alle gevallen goed uit voor de plaatselijke bevolking. Desondanks heeft Nederland nog steeds de handelsgeest van 4 eeuwen geleden niet verloren.

related posts