Home Financieel Voor jezelf beginnen: hoeveel kost het eigenlijk?

Voor jezelf beginnen: hoeveel kost het eigenlijk?

by Jaro Broeklander
kosten-bedrijf

Voor jezelf beginnen is natuurlijk een spannende onderneming. Het liefst heb je je eigen bedrijf zo snel mogelijk op de rails, zonder al te veel problemen. Wat dan in ieder geval een aanrader is, is om alle kosten, die dat met zich meebrengt, voor jezelf op een rij te zetten. In het begin is namelijk elke euro belangrijk. Zeker in het vroegste stadium van het bestaan van je eigen bedrijf is het frustrerend als je met onvoorziene kosten te maken krijgt. De grote valkuil voor startende zzp’ers is dat er teveel gekeken wordt naar de lange termijn, waardoor veel kosten op de korte termijn over het hoofd worden gezien. Ga daarom vooraf alles goed bij langs, zodat je weet hoeveel geld je kwijt bent aan het opstarten van je eigen bedrijf. Wij zullen je daarom een handje helpen, door de belangrijkste kosten in kaart te brengen.

Kamer van Koophandel

Het eerste waar je je mee moet bezig houden, is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. In dit register moet je als bedrijf ingeschreven staan, zodat de overheid op een relatief eenvoudige manier toezicht kan houden op alle Nederlandse bedrijven. In totaal zijn de kosten over het algemeen zo’n 65 euro.

Bedrijfspand

Afhankelijk van wat voor bedrijf je gaat oprichten, is het misschien noodzakelijk om een bedrijfspand te huren. Als je vaak klanten moet ontvangen of al snel wil uitbreiden en personeel wil inhuren, dan is het zeker aan te raden om te kijken naar een bedrijfspand. Vaak is dat echter niet direct nodig, omdat de startende ondernemer in het begin nog wel vanuit huis kan werken. Na verloop van tijd zal het wellicht wel nodig zijn. Als die tijd is aangebroken, is het wel verstandig om na te gaan wat de kosten zijn, die dat met zich mee brengt. Niet alleen de huur moet natuurlijk betaald worden, maar ook een inrichting, schoonmakers, energie, enzovoort.

Lees ook: 6 manieren om je bedrijf te financieren!

Boekhouder of accountant

Een van de vervelendste dingen aan het hebben van een eigen bedrijf, is het feit dat je de administratie goed moet bijhouden. Niet alleen is dit een onplezierige klus, ook moet je ervoor zorgen dat er geen foutjes worden gemaakt. Daarom kan het een oplossing zijn om een accountant of boekhouder in te huren. Het is lastig om daar een prijs bij te noemen, aangezien een accountant allereerst vaak meer rekent dat een boekhouder. Daar komt nog eens bij dat de prijs ook afhankelijk is van welk percentage je van je administratie uitbesteedt.

Kosten voor telefoon, internet en mogelijke website

Het is natuurlijk essentieel om als startend bedrijf goed bereikbaar te zijn. Daarom is het handig om een ruime internetbundel te hebben met onbeperkt bellen, zodat men ten alle tijden contact met je op kan nemen. Geadviseerd wordt dan om rekening te houden met zo’n bedrag van 50 euro. Ook kan het handig zijn om een website te openen, zodat je ook op het internet te vinden bent voor anderen. Hieraan zitten natuurlijk kosten verbonden, omdat je o.a. om de zoveel tijd geld moet betalen voor de domeinnaam.

Zakelijke rekening

Het is ook zeker handig om een zakelijke rekening voor je bedrijf te openen. Bij de verschillende bekende en betrouwbare banken doe je dat over het algemeen voor een paar euro.

Zijn we nog kosten vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

related posts