Home Featured Waarop letten als je voedingsmiddelen op de markt brengt?

Waarop letten als je voedingsmiddelen op de markt brengt?

by SanderW013
Waarop letten als je voedingsmiddelen op de markt brengt

Creëer jij de lekkerste snacksaus of een unieke variant op draadjesvlees en overweeg je om je recept te commercialiseren? Dan kan je producenten aanspreken of zelf de voedingsmiddelen op de markt brengen. In het tweede geval moet je wel rekening houden met de regels van de Warenwet en de Warenwetbesluiten, die onder andere de volksgezondheid moeten waarborgen. Daarnaast spelen ook een aantal Europese regels een rol.

De juiste vermeldingen op het etiket

In de eerste plaats moet je de consument voldoende informeren. De informatieplicht gaat heel ver. Naast de benaming van het levensmiddel moet je bijvoorbeeld ook allergeneninformatie, de uiterste consumptiedatum, bijzondere bewaarvoorschriften, de voedingswaarde en uiteraard de lijst met ingrediënten op het etiket vermelden.

In sommige gevallen is ook een KWID (Kwantitatieve Ingrediënten Declaratie) noodzakelijk, net zoals het alcoholvolumegehalte, de plaats van herkomst of de gebruiksaanwijzing. Daarnaast dient de naam en het adres van de exploitant op het etiket te staan. Maak ten slotte van het etiket gebruik om je logo of slogan aan de consument mee te geven, zo pluk je er ook de voordelen van.

Twijfel je over deze verplichte vermeldingen? Doe dan een beroep op een jurist of consultant die nagaat of het etiket voldoet aan de bepalingen van de Warenwet. Zo voorkom je problemen.

Veiligheid van voedingsmiddelen waarborgen

Voedingsmiddelen moeten natuurlijk veilig zijn voor menselijke consumptie. Bij de productie is het belangrijk om de grootste hygiënische standaarden te hanteren. Daarnaast dien je aandacht te schenken aan de verpakkingen.

Het is niet de bedoeling dat verpakkingen eenvoudig scheuren en dat het voedsel zomaar kan bederven. Gebruik daarom enkel verpakkingsproducten die voldoen aan de eisen van de voedingsindustrie. De leverancier verpakkingswebwinkel.nl is een aanrader als je op zoek bent naar een voedselveilige emmer met deksel of naar plastic flessen en potten. Bovendien kan je er meteen etiketten laten drukken, waardoor je ook voldoet aan je informatieverplichting. Enkel de uiterste houdbaarheidsdatum moet je vervolgens nog zelf even aanbrengen, maar dat is een kleine moeite.

Onthoud vooral dat je niet lichtzinnig mag omspringen met deze regels. Niet alleen omwille van de potentiële schadeclaims of vanuit een persoonlijk plichtbesef, maar ook omdat de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) nauwgezet toezicht houdt. Zij mogen bijvoorbeeld boetes geven, waarschuwingen uitdelen maar ook alle goederen uit de handel nemen. Het afsluiten van een aansprakelijkheids- en winstdervingsverzekering is hoe dan ook aangeraden.

Voorafgaande toestemming bij nieuwe voedingsmiddelen

Wanneer je louter een variant op draadjesvlees op de markt breng, hoef je vooraf geen toestemming aan te vragen. Dat is wel het geval wanneer het om nieuwe voedingsmiddelen gaat. Nieuwe voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die voor 15 mei 1997 niet binnen de EU werden aangeboden. Zeker bij de introductie van tropische productieprocedés of bij het lanceren van schimmels, insecten of algen op de Europese markt, win je best vooraf informatie in.

Gaat het wel degelijk om een nieuw voedingsmiddel? Dan moet je eerst over Europese markttoelating beschikken. Er zijn twee verschillende toelatingsprocedures die heel ingewikkeld zijn omdat je data en onderzoeksresultaten moet kunnen voorleggen. Je zal vrijwel altijd een beroep moeten doen op een gespecialiseerd bureau dat je hierin bijstaat. Breng je een product op de markt zonder toelating? Dan zal de NVWA maatregelen treffen en het product uit de handel halen, dus dat is geen goed idee.

related posts