Home Personeel Wat ben ik waard op de arbeidsmarkt?

Wat ben ik waard op de arbeidsmarkt?

by Redactie
Wat ben ik waard op de arbeidsmarkt

In sommige branches is het goed geregeld. Daar staan de salarissen min of meer vast. De overheid is daar een goed voorbeeld van. Als je voor een overheidsinstantie werkt dan weet je qua salaris waar je aan toe bent. De bedragen van de schalen en periodieken staan vast en je krijgt je volgende periodiek over het algemeen zonder dat je daar buitensporig je best voor hoeft te doen. Maar ook bij de overheid veranderen de tijden. Ook daar heeft de marktwerking zijn intrede gedaan en valt er dus best te onderhandelen over je beloning.

Salaris op basis van beroep

Op het internet zijn verschillende websites te vinden waar je een globale berekening kunt maken van het salaris waar je ongeveer recht op hebt. Je vult dan je leeftijd in, je beroep, het aantal jaren werkervaring en je precieze functie. Er komt dan altijd een gemiddelde uit, want je salaris kan per bedrijf natuurlijk verschillen. Ook zijn lang niet alle functies precies hetzelfde. Een administratief medewerker die alleen maar archiefwerk doet verdient minder dan haar collega die ook financiële taken heeft.

Zorg dat je niet overvraagt

Als je salaris onderhandelbaar is, zorg dan dat je niet te hoog inzet. Als je een salaris vraagt waarvan je zelf ook wel kunt bedenken dat het aan de hoge kant is dan is de kans groot dat de baan alsnog aan je neus voorbij gaat. Anderzijds moet je jezelf ook weer niet onderschatten. Als het uurloon voor het werk dat je gaat doen bruto 15 euro is, dan is het op zijn zachtst gezegd vreemd als jij aangeeft dat je een salaris van 9 euro per uur wel redelijk vindt. Het kan zijn dat je toekomstige werkgever dan denkt dat je het werk niet aan zal kunnen en dat je het verkeerd hebt ingeschat.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Staar je ook niet blind op alleen maar je salaris. Soms biedt een bedrijf aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden die ook meetellen. Als je gebruik kunt maken van aantrekkelijke collectieve regelingen, vrij reizen met het openbaar vervoer of een vergoeding voor je mobiele telefoon dan moet je dit natuurlijk optellen bij wat er netto op je salarisstrookje staat. Het aantal vrije dagen dat je krijgt kan hoger zijn dan gemiddeld, het kan zijn dat je lekker dicht bij huis gaat werken zodat je op de fiets naar je werk kunt. Of dat je een dag per week thuis kunt werken. Ook dat zijn zaken die een baan aantrekkelijk kunnen maken.

related posts