Home Financieel Wat je moet weten als zzp’er over arbeidsongeschiktheid

Wat je moet weten als zzp’er over arbeidsongeschiktheid

by Redactie
Wat je moet weten als zzp’er over arbeidsongeschiktheid

Nu steeds meer mensen voor zichzelf werken, springen verzekeraars in het gat in de markt door verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid voor deze zzp’ers aan te bieden. Ze lijken wel als paddenstoelen de grond uit te schieten. Wanneer je als zelfstandige overweegt om zo’n verzekering af te sluiten zie je soms al snel door de bomen het bos niet meer.

Geen werk is geen inkomsten

Wanneer je als zelfstandige werkt stagneren je inkomsten vanaf de eerste dag dat je wegens ziekte of een blessure niet kunt werken. Als dat 1 of 2 dagen duurt kunnen de meesten dit financieel nog wel opvangen. Maar als je ziek wordt en je kunt een week of misschien wel langer niet werken dan wordt het al snel ene ander verhaal. Als je het geluk hebt dat je partner ook inkomsten heeft kun je het misschien nog wat langer volhouden. Maar als je alleenstaand bent of je partner heeft geen baan, dan komt er dus niets meer binnen. Veel mensen hebben wel een financiële buffer waar ze dan uit kunnen putten. Maar die is meestal niet van dien aard dat je daar maanden mee vooruit kunt.

De premie is wel erg hoog…

Natuurlijk betaal je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) een premie. Afhankelijk van het soort werk dat je doet en je leeftijd kan die premie best hoog zijn. Maar er is goed nieuws. De kosten voor een AOV zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je mag het percentage dat je aan loonbelasting moet afdragen op de premie berekenen en dit bedrag kan van de inkomstenbelasting worden afgetrokken. Zo wordt de verzekering al meteen een stuk goedkoper. De meeste mensen zitten in de schaal van rond de 40%, dit betekent dat je zelf nog maar zo’n 60% van de premie hoeft op te brengen.

Wat betaalt de verzekering uit?

Je kunt vaak zelf aangeven wanneer de verzekering moet gaan uitbetalen. Dit kan direct bij arbeidsongeschiktheid, maar je kunt er ook voor kiezen om pas na 2 dagen of een week de uitkering te laten starten. Dit scheelt uiteraard in de premie. Daarnaast kun je bepalen hoe hoog de uitkering moet zijn. Een  minimale uitkering is uiteraard qua premie goedkoper dan een hoger maandbedrag. Je kunt kiezen voor een lagere uitkering, maar bereken dan wel of je van dat bedrag rond kunt komen zonder in ernstige problemen te komen. Anders heeft de verzekering immers niet zoveel zin.

Verzuimbegeleiding

Veel verzekeraars bieden verzuimbegeleiding om je te helpen zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Het is dus niet zo dat ze alleen maar simpelweg uitkeren als je je ziek meldt. Je zult je in vrijwel alle gevallen ook bij een (huis)arts of fysiotherapeut moeten melden als je klachten hebt, om ervoor te zorgen dat je zo spoedig mogelijk herstelt en weer aan het werk kunt.

related posts