Home Marketing WordPress en Gutenberg; wat gaat er veranderen?

WordPress en Gutenberg; wat gaat er veranderen?

by SanderW013
WordPress en Gutenberg; wat gaat er veranderen

Heb je een WordPress website? Dan kun je er niet omheen. Wie inlogt op zijn adminpagina, krijgt al wekenlang een spannende melding te zien: “Binnenkort komt er een nieuwe, moderne manier van publiceren.” Je kunt het niet missen, het staat pontificaal in beeld. WordPress maakt zich klaar voor ‘Gutenberg’ en iedereen krijgt ermee te maken. Daarom lees je in deze blog wat dat nou precies inhoudt.

Gutenberg wordt de nieuwe standaard editor in WordPress. De huidige editor is voor gebruikers misschien wel het belangrijkste, meest gebruikte deel van WordPress. Hier voer je nieuwe berichten, teksten en afbeeldingen in, die je vervolgens met één druk op de knop publiceert op de website. De manier waarop je dat binnenkort kunt doen, gaat flink veranderen. De update van de editor heeft de naam gekregen van de Duitse uitvinder Johannes Gutenberg. Hij vond in het jaar 1440 de boekdrukkunst uit, en veranderde zo de wereld.

Spelen met blokken

Deze verwijzing naar de uitvinding van de boekdrukkunst geeft wel aan dat WordPress grote verwachtingen heeft van deze nieuwe functie. Gutenberg brengt het idee van een ‘visual editor’ een stuk verder. De functionaliteit draait om blokken. In de huidige editor typ je tekst en voeg je daar met aparte knoppen afbeeldingen, media en vormgeving aan toe. In de nieuwe editor heeft elk element zijn eigen blok. Wil je een stuk tekst typen, dan begint dat met het toevoegen van een tekstblok. Een afbeelding er tussen? Dan voeg je eerst een afbeeldingsblok toe, waarin je het plaatje plaatst.

Zo zijn er talloze blokken beschikbaar, variërend van titels, knoppen, scheidingslijnen en quotes, tot aan speciale blokken voor het embedden van video’s van bijvoorbeeld Youtube of muziek van Spotify. Daarnaast kunnen ook plugins gebruik maken van de blokken om de functionaliteit verder uit te breiden. Alle blokken zijn afzonderlijk te bewerken en je kunt ze eenvoudig verslepen om de indeling en het uiterlijk van je pagina of bericht te veranderen.

WordPress blijft WordPress

Het doel van WordPress is om hiermee klaar te zijn voor de toekomst. Tegenwoordig komen er meer en meer handige diensten die gebruikers heel eenvoudig een gevarieerde pagina op je website laten bouwen. Vaak hoef je daar alleen maar de elementen op de juiste plek te slepen. Technische kennis is niet nodig. WordPress gaat daar met Gutenberg ook in mee, zonder de verdere functionaliteit van de software aan te passen. Want dat is belangrijk om te weten: los van de editor verandert er niets. Werken met plugins, thema’s en andere handige functies van WordPress blijft allemaal zoals je het gewend bent.

Hoewel werken met Gutenberg een stuk moderner aanvoelt, zijn de meningen onder de gebruikers heel erg verdeeld. Een groot deel is enthousiast over de nieuwe mogelijkheden. Een flink aantal mensen dat Gutenberg al heeft geprobeerd, klaagt echter over niet of niet goed werkende functies. Ook vinden velen dat er niets mis was met de bestaande editor. Zij vragen zich af waarom de nieuwe update niet gewoon een plugin is geworden, te installeren voor wie dat wil..

Nu al Gutenberg proberen?

Als je zelf al een oordeel wil vormen, dan kun je Gutenberg al als plugin voor WordPress downloaden, installeren en aan de slag met het stapelen van blokken. Als WordPress geüpdatet wordt naar versie 5.0, dan is Gutenberg voor iedereen standaard de nieuwe editor. Een exacte datum voor deze update is nog niet bekend, waarschijnlijk gebeurt het wel nog dit jaar. Als je daarna terug wilt naar de oude, vertrouwde editor, dan kan dat nog. Door het installeren van een losse plugin kun je daarna weer terugkeren naar hoe het nu is.

related posts