Home Kantoor Zakelijk afval: wat moet ik scheiden?

Zakelijk afval: wat moet ik scheiden?

by Redactie Ondernemers Effect
Zakelijk afval wat moet ik scheiden

(Zakelijk) afval scheiden is goed voor het milieu. Zo worden materialen namelijk hergebruikt en zijn er minder grondstoffen nodig om iets nieuws te maken. Hoe scheid je op een goede manier zakelijk afval en op welke manier pas je dit binnen het bedrijf toe? In dit artikel lees je een aantal tips over zowel het scheiden, als het inzamelen van zakelijk afval.

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Afval scheiden is erg belangrijk, omdat van afval nieuwe producten worden gemaakt. Voor nieuwe producten zijn minder grondstoffen nodig, wat voordelig is voor het milieu. Afval scheiden doet men in verschillende categorieën: papier en karton, GFT- afval, glas, folie, plastic en restafval. Het is belangrijk dat voor ieder van deze categorieën een afvalbak of container aanwezig is. Zo kies je voor een papier en karton container, en voor een afvalbak waar al het restafval in gaat.

Wat mag er in een papier en karton container?

Oud papier en karton komt veel voor bij bedrijven. Ongemerkt stapelt het oud papier zich altijd snel op. In een papier en karton container mag je het volgende verzamelen: kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk (zonder plastic hoesje), telefoongidsen, boeken, verpakkingen, zoals kartonnen dozen, schrijf-, teken- en cadeaupapier, printjes en kopieerpapier., enveloppen (ook met venster), papieren zakken en draagtassen, golfkarton, kartonnen opvulling bij producten, lege eierdozen en papiersnippers.

Hoeveel zakelijk afval is er?

Voordat je een plan maakt over hoeveel containers je nodig hebt, is het verstandig om in te schatten hoeveel bedrijfsafval er ongeveer is. Zo voorkom je dat je containers aanschaft die uiteindelijk niet gebruikt worden. Heeft jouw bedrijf veel kartonafval of juist restafval? Ga dit goed na voordat je afvalbakken en containers aanschaft.

Maak de afvalbakken toegankelijk voor iedereen

Het is aan te raden om de containers op een centraal punt neer te zetten. Zo is het voor iedereen mogelijk om gemakkelijk het afval te scheiden. Geef ook duidelijk aan wat voor afval er in deze containers hoort. Zo is dit voor iedereen makkelijk te onderscheiden en wordt afval op de juiste wijze weggegooid.

Maak de afvalbakken toegankelijk voor iedereen

Zet minder afvalbakken bij bureaus

Om te voorkomen dat er te veel restafval wordt weggegooid, zet je minder afvalbakken bij bureaus. In deze afvalbakjes wordt namelijk vaak alleen restafval weggegooid. Als je iets niet onder je bureau weg kan gooien, ben je sneller geneigd het afval te scheiden in de daarvoor behorende containers.

Communiceer met de werknemers

Laat al je werknemers in een nieuwsbrief of vergadering weten dat het bedrijf afval gaat scheiden. Zo is iedereen hiervan op de hoogte en zullen mensen minder snel alles bij het restafval gooien. Succes vast met het scheiden van jullie afval!

related posts