Home OndernemenInternationaal Zaken doen met het buitenland, iets voor mij?

Zaken doen met het buitenland, iets voor mij?

by Redactie
Zaken doen met het buitenland, iets voor mij

Internationaal zaken doen kan heel interessant zijn. Soms is het zeer lucratief om je vleugels uit te slaan en over de grenzen te kijken of daar mogelijkheden liggen. Er zijn wel een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je zaken doet met andere landen. Dan gelden namelijk andere regels en je krijgt uiteraard met de douane te maken. Nu is het gelukkig wel zo dat je binnen de EU vrij gemakkelijk kunt ondernemen omdat de grenzen van de EU-landen zijn opengesteld voor vrije handel.

Fiscale vertegenwoordiging

Wil je zaken doen met een ondernemer in een ander land, ook als dat een EU-land is, dan krijg je te maken met zogenaamde fiscale vertegenwoordiging. De fiscaal vertegenwoordiger handelt namens jou de douaneformaliteiten af als je goederen exporteert naar een ander land. Dit heeft veel voordelen. Je hoeft zelf niet aanwezig te zijn bij de overdracht en er is geen taalbarrière. Andersom geldt dat uiteraard ook. Als je goederen uit het buitenland importeert kun je door gebruik te maken van fiscale vertegenwoordiging veel administratieve rompslomp uit handen geven.

De douane expediteur

De fiscale vertegenwoordiging van een ondernemer wordt meestal uitgevoerd door een douane-expediteur. Deze persoon werkt voor meerdere bedrijven en verricht alle formaliteiten die nodig zijn om goederen uit te voeren of te importeren. Hij kent de wet- en regelgeving en kan de ondernemer dus goed adviseren over wat wel en niet mogelijk is en aan welke voorwaarden hij moet voldoen. De douane-expediteur kan er ook voor zorgen dat goederen direct verder worden gedistribueerd. Stel je hebt een container met goederen ingevoerd en inmiddels doorverkocht aan verschillende afnemers. Dan kan de douane-expediteur ervoor zorgen dat deze goederen in depot worden genomen en vervolgens in deelzendingen, bijvoorbeeld per vrachtwagen, worden afgeleverd bij de afnemers. De expediteur zorgt er dan namens jou voor dat iedere afnemer de juiste partij krijgt en dat alle douaneformaliteiten juist worden afgehandeld. Ook heeft hij het beheer over het depot zodat jij er niet zelf op hoeft toe te zien dat de goederen niet worden gestolen en dat de distributie juist verloopt.

Laat je goed informeren

Het is belangrijk om je goed te laten informeren als je zaken wilt gaan doen met het buitenland. Zorg dat je de regels kent zodat je niet in de problemen komt of met onaangename boetes of naheffingen van de Belastingdienst wordt geconfronteerd. Als je zaken doet met andere landen word je verondersteld de regels die daarvoor gelden te kennen. Je kunt je nimmer achter onwetendheid verschuilen om onder een boete uit te komen. Iedere Nederlander wordt immers verondersteld de wet te kennen en dat geldt zeker voor ondernemers die zaken doen met het buitenland.

related posts