Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /srv/www/ondernemers-effect.nl/vhosts/www/htdocs/wp-content/themes/soledad/functions.php on line 165

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /srv/www/ondernemers-effect.nl/vhosts/www/htdocs/wp-content/themes/soledad/functions.php on line 165
Zo ga je goed voorbereid een sollicitatiegesprek in – 5 tips - Ondernemers Effect
Home Personeel Zo ga je goed voorbereid een sollicitatiegesprek in – 5 tips

Zo ga je goed voorbereid een sollicitatiegesprek in – 5 tips

by Redactie

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Je wilt die baan dolgraag en je weet dat er concurrentie is. Dus wil je je van je beste kant laten zien om de mensen met wie je het gesprek hebt ervan te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent. Een goede voorbereiding op je gesprek is essentieel. Hoe beter je je voorbereidt, hoe groter de kans dat je een goede indruk achterlaat. Gebruik deze tip voor een succesvol kennismakingsgesprek met je mogelijke nieuwe werkgever.

1. Kom op tijd
Het klinkt als een cliché, maar het is essentieel. Kom zeker niet te laat op je sollicitatiegesprek. Neem een trein eerder, ga een half uur eerder van huis voor het geval je in de file komt. Te laat komen betekent in vrijwel alle gevallen dat je de baan kunt vergeten. Is er sprake van overmacht, meld dit dan zo snel mogelijk. Misschien kan het gesprek naar een later moment worden verplaatst.

2. Verdiep je in het bedrijf
Het is belangrijk dat je weet bij wat voor bedrijf je eventueel gaat werken. Als je solliciteert en je hebt geen idee wat het bedrijf precies doet, dan komt dat erg knullig over. Ook als je alleen maar solliciteert omdat je hoe dan ook een baan wilt en het je niet zoveel uitmaakt waar, dan nog is het belangrijk dat je een antwoord hebt op de vraag “Weet u eigenlijk wat ons bedrijf doet?”. Tegenwoordig heeft vrijwel ieder bedrijf een website, raadpleeg die voor achtergrond informatie.

3. Geef nooit af op vorige werkgevers
Wanneer je tijdens een sollicitatie wordt gevraagd naar je huidige of vorige werkgever, spreek dan zo positief mogelijk over dit bedrijf. Ook al wil je er graag weg om wat voor reden dan ook, of ben je ontslagen na een conflict. Als je je negatief uitlaat kan je potentiële nieuwe werkgever de indruk krijgen dat je ook over zijn bedrijf zo praat als je er ooit weg gaat. Houd het dus neutraal en beperk je tot de feiten.

4. Besteed zorg aan je uiterlijk
De eerste indruk die je afgeeft is hoe dan ook gericht op je uiterlijk. Natuurlijk is niet iedereen gezegend met oogverblindende schoonheid. Maar kleed je verzorgd, pas je aan aan de functie en het bedrijf. Houd er wel rekening mee dat je, als je de baan krijgt, deze kledingstijl moet handhaven. Verschijn je strak in het pak op je werk omdat dit door het bedrijf gewenst wordt, dan zal je vanaf je eerste werkdag je jeans en poloshirts ook voor thuis moeten bewaren.

5. Voer realistische onderhandelingen over je salaris
Word je uitgenodigd voor een tweede gesprek, of krijg je het verlossende telefoontje dat de keuze op jou gevallen is? Dan volgt er vrijwel altijd een arbeidsvoorwaardengesprek. Bedenk van tevoren wat je een redelijk salaris vindt en welke secundaire arbeidsvoorwaarden wat jou betreft besproken moeten worden. Salarisindicaties kun je op het internet opzoeken. Gaat het gesprek over secundaire voorwaarden wees dan niet te enthousiast. Soms moet die leaseauto of laptop van de zaak even wachten tot het gesprek over je vaste aanstelling.

Leestip: wat ben ik waard op de arbeidsmarkt.

related posts