DELEN

Beginnen als freelancer is natuurlijk hartstikke spannend. Zeker als je jaren in loondienst hebt gewerkt en je inkomen netjes iedere maand op een vaste dag op je rekening werd gestort. Als zelfstandige zal dat anders zijn. Met deze tips maak je een goede start.

Maak een goede start

Wil je starten als freelancer, zorg dan dat je alvast wat opdrachten hebt binnengehaald voordat je begint. Het meest ideaal is natuurlijk als je nog in loondienst bent en je bedrijf rustig kunt opstarten. Op het moment dat je echt de overstap maakt heb je dan al een aantal klanten “binnengehaald” zodat je in ieder geval vanaf de start verzekerd bent van inkomsten.

Aangifte doen, BTW, aftrekposten….hoe ingewikkeld is dat?

Als je zelfstandige bent verstuur je facturen naar je opdrachtgevers. Deze facturen stel je op exclusief BTW, deze BTW tel je er apart bij op. De meeste zelfstandigen doen eens in het kwartaal BTW aangifte. Dit is niet zo moeilijk. De aangifte doe je digitaal en je vult simpelweg in hoeveel je hebt gefactureerd en hoeveel BTW daar bovenop komt. Heb je zelf kosten gemaakt voor je bedrijf dan mag je de BTW die je daarover hebt betaald van dit bedrag aftrekken. Wat er overblijft maak je over naar de Belastingdienst. Doe dit wel op tijd, want anders krijg je onherroepelijk een boete.

Help, mijn klant betaalt zijn factuur niet op tijd

Als je freelancer bent en dus rechtstreeks in je inkomen moet voorzien met wat je verdient dan is het wel zo fijn als je een beetje kunt vertrouwen op het tijdig betalen van je facturen. Een betalingstermijn van 14 dagen is heel gebruikelijk. Het probleem is alleen dat sommige opdrachtgevers zich hier niet aan houden. Zij hanteren op eigen gezag een termijn van 30 dagen of er gaat iets mis waardoor ze helemaal niet betalen. Je kunt je debiteurenbeheer zelf doen, maar als je het vervelend vindt om aanmaningen te sturen, omdat “het wel een goede klant is”, kun je dit ook aan een extern bureau uitbesteden.

Komkommertijd in de zomer

Veel bedrijven doen het in de zomermaanden rustig aan. Houd er dus rekening mee dat je in juli en augustus misschien wat minder opdrachten krijgt. Meestal trekt dat vanaf september wel weer bij en gaan je inkomsten dus ook weer omhoog. Probeer er rekening mee te houden door in andere maanden iets van je inkomen te reserveren om de rustige zomer zonder problemen door te komen.

Wees voorzichtig met voorlopige teruggaaf van belastingen

Als je in loondienst bent en een eigen huis hebt, dan was je misschien gewend om gebruik te maken van vooraftrek. De hypotheekrente aftrek kreeg je maandelijks op je rekening gestort. Best lekker, dat extra inkomen. Maar als je volledig zelfstandig werkt betaal je in veel gevallen geen loonbelasting vooraf. Als je wel voorlopige teruggaaf ontvangt wordt dit uiteraard verrekend met je loonbelasting. Bij het invullen van je aangifte kun je dan voor een onaangename verrassing komen te staan. Het is verstandig om deze voorlopige teruggave stop te laten zetten als je als zelfstandige gaat werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here