DELEN

Bij het online promoten van je dienst of product kan een website niet ontbreken. Als ondernemer kun je simpelweg niet zonder. Met een website kun je online gevonden worden en op deze manier potentiële klanten binnenhalen. Waar moet je nu precies op letten bij het maken van een website? Het je kunt natuurlijk een professioneel webdesigner inhuren, maar hier zitten hoge kosten aan verbonden. Met een beetje kennis en de nodige tips kun je zelf ook eenvoudig een website maken. Hieronder 6 tips!

1. Type website

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf na te gaan wat voor website je wilt hebben. Ga je producten online aanbieden? Dan kun je het beste een webshop maken. Ben je een kunstenaar? Kies dan voor een online portfolio. Schrijver? Dan is het wellicht leuk om een blog op te zetten. Zo zijn er nog veel meer soorten websites. Maak voor jezelf de juiste keuze. Denk hierbij ook na over welke dingen je met de website wilt laten zien.

2. Domeinnaam

Ben je er uit wat voor soort website je wilt maken? Dan is het tijd om te kiezen voor een domeinnaam. Dit is als het ware het internetadres of de URL van je website. Onze domeinnaam is bijvoorbeeld www.ondernemers-effect.nl. De meeste mensen kiezen voor hun bedrijfsnaam als domeinnaam, maar je kunt ook een ander woord kiezen wat bij je bedrijf aansluit. Let wel op: veel domeinnamen zijn al verkozen! Heb je bijvoorbeeld een meubelwinkel? Ga er dan maar vanuit dat www.meubelwinkel.nl al verkozen is. Wel kun je altijd proberen om meerdere woorden te combineren door middel van een ‘-‘. Hier kun je controleren of een domeinnaam nog vrij is.

3. Registreer je domeinnaam

Als je eenmaal een domeinnaam hebt gekozen moet je deze registreren. Er zijn verschillende ‘registrars’ te vinden waar je dit kunt doen. Google op ‘domeinnaam registreren’ en je zult een hele lijst te zien krijgen. Over het algemeen kost een domeinnaam rond een tientje per jaar, maar soms is deze duurder. Vergelijk dus goed tussen de verschillende registrars.

4. Welk cms-systeem

Nu je een domeinnaam hebt geregistreerd zul je moeten kiezen welk cms-systeem je gaat gebruiken. Een cmd-systeem is als het ware het programma waarmee je de website maakt én beheert. Zeg maar het technische brein achter je website. Er zijn meerdere systemen beschikbaar, maar de drie meest bekende systemen zijn: WordPress, Joomla en Drupal. WordPress wordt over het algemeen het meest gebruikt, maar zal vooral op het begin aardig moeilijk zijn om mee te werken.

website-maken-2

Lees ook: Zo maak je in 5 eenvoudige stappen je eigen bedrijfslogo!

5. Het uiterlijk

We gaan er voor het gemak even vanuit dat je geen ervaren websitemaker bent. Anders had je waarschijnlijk niet op dit artikel geklikt. Het is dus in jouw geval handig om een (betaald) thema te kiezen. Dit is een standaard website-ontwerp wat je vervolgens naar wens aan kunt passen. Op www.themeforest.net zijn verschillende thema’s te vinden. Let er vooral op dat deze gebruikersvriendelijk is én ook op mobiel goed te zien in. Steeds meer mensen internetten op hun smartphone. Het zou natuurlijk jammer zijn als jouw website op de smartphone moeilijk te bekijken is.

6. Hosting

Nu je domeinnaam is geregistreerd en je als het goed is de website ontworpen hebt is het tijd om deze online te zetten. Hiervoor moet je de ‘hosting’ regelen. Dit is als het ware de huur van de ruimte die jouw website inneemt op de server. Hostingkosten zijn ongeveer vijf euro per maand voor een kleine website en kunnen oplopen tot enkele tientjes per maand als je een grote website met bijvoorbeeld veel video’s en foto’s hebt.

Zoals je kunt lezen is het opzetten van je eigen website niet eens zo heel moeilijk. Heb jij zelf je website gemaakt? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here